-پاسخ آیت الله سیستانی درباره لباس مشکی در محرم وصفر
-پاسخ آیت الله خامنه ای درباره افطار کردن با تربت امام حسین علیه السلام
-دست زدن همراه با شادي و خواندن و ذكر صلوات بر پيامبر اكرم و آل او(ص) درجشن هايي كه به مناسبت ايام ولادت ائمه(ص) و اعياد وحدت و مبعث برگزار مي شود چه حكمي دارد؟ اگر اين جشن ها در مكانهاي عبادت مانند مسجد و نمازخانه هاي ادارات و يا حسينيه ها برگزارشوند، حكم آنها چيست؟
-پاسخ آیت الله شبیری زنجانی درباره جشن عروسی در ماه محرم وصفر
-پاسخ آیت الله مکارم شیرازی درباره اصلاح و آرایش در ماه های محرم و صفر
-پاسخ آیت الله روحانی درباره جنگ عایشه با امیرالمؤمنین (علیه السلام) از همه گناهان بدتر بود
-پاسخ آیت الله جوادی آملی درباره نماز روز عید غدیر
-پاسخ آیت الله جوادی آملی درباره نماز عید غدیر
-پاسخ آیت الله حکیم در باره افضل بودن حضرت علی علیه السلام از بقیه ائمه وپیامبران
-پاسخ آیت الله وحید خراسانی درباره سیگار کشیدن در ماه رمضان

مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.

  کد مطلب:12058 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:5

چگونه مجتهدان و فقها از قرآن استنباط ميكنند كه مثلاً نماز صبح 2 ركعت است و نماز ظهر و عصر و عشأ چهار ركعت و نماز مغرب سه ركعت، در صورتي كه در قرآن چنين چيزي نيست؟

فقها و مجتهداناحكام فقهي را با تلاش فراوان و سالها زحمت، از منابع آن استنباط ميكنند. منابع فقه شيعه عبارتند از: قرآن، سنت (گفتار، افعال و تقرير و امضاي معصومين: كه در احاديث نقل شده است) اجماع (اتفاق نظر فقها) و عقل.

در قرآن، كليّات آنچه مردم در هدايت خويش بدان نيازمندند آمده است و بيان جزئيات به عهده رسولاكرمو امامان معصوم: گذاشته شده است; همانگونه كه از امام صادقنقل شده: نماز در قرآن آمده; ولي سه يا چهار(ركعت) بودن مشخّص نشده و پيامبراكرمبراي مردم بيان كرد.(اصولكافي، مرحوم كليني، ج 1، ص 342، دارالتعارف، بيروت.)

خداوند متعال، در قرآن فرموده است: وَ أَنزَلْنَآ إِلَيْكَ الذِّكْرَ لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ إِلَيْهِمْ; (نحل، 44) ما اين ذكر (قرآن) را بر تو نازل كرديم تا آنچه به سوي مردم نازل شده است براي آنها تبيين كني.

مَآ ءَاتَـئـَكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَ مَا نَهَـئـَكُمْ عَنْهُ فَانتَهُواْ; (حشر، 7) آنچه را رسول خدا براي شما آورده، بگيريد و اجرا كنيد و از آنچه نهي كرده خودداري نماييد.

در اين آيه سند روشني براي حجّت بودن سنّت پيامبر9 است و طبق آن، همه مسلمانان بايد اوامر و نواهي پيامبر را در هر زمينهاي كه باشد به گوش جان بشنوند و اطاعت كنند و در ذيل آيه كساني را كه مخالفت كنند، به عذاب شديد تهديد كرده است: وَ اتَّقُواْ اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ (حشر، 7)(تفسير نمونه، آيةالله مكارم شيرازي و ديگران، ج 23، ص 507.)

بنابراين، اين گونه نيست كه همه مسائل فقهي و تمام جزئيات در قرآن ذكر شده باشد، تا ما در هر مسألهاي بپرسيم، اين حكم در كدام آية قرآن ذكر شده است. بخشي از احكام فقهي در آيات قرآن ـ كه حدود 500 آيه است ـ بيان شده و بيشتر آن در روايات بيان شده است، نمونة آن كتاب وسائل الشيعه است كه 30 جلد و كتاب مستدرك الوسائل كه 18 جلد است.

مطالب این بخش جمع آوری شده از مراکز و مؤسسات مختلف پاسخگویی می باشد و بعضا ممکن است با دیدگاه و نظرات این مؤسسه (تحقیقاتی حضرت ولی عصر (عج)) یکسان نباشد.
و طبیعتا مسئولیت پاسخ هایی ارائه شده با مراکز پاسخ دهنده می باشد.